Second Place – Public

SANG-E-SIAH BOUTIQUE HOTEL

Architects: Ali Sodagaran, Nazanin Kazeroonian, Mohammad Amin Nejabat

Design Team: M.Shahvar, H.Haghtalab, Salman.Shoorangiz, Sh.Nejati, N.Heydarjan, M.Koohpaye,S.Ordoobadi, T.Farahmandfar, S.Soleymani, P.Esmailnejad

Supervision: Ebrahim Mozafarian, Salman Rostami, Hasan Zarifkar
Structure: Salman Rostami, Hasan Zarifkar
Mechanical: S.Mehdi Alavian
Graphic: Samaneh Motaghipishe
Photo: Navid Atrvash, Arash akhtaran

Description: This project was defined with the subject of creating a traditional residence in the historical context of Shiraz, Sang-e-Siah neighborhood, between five National Registered Buildings from Ilkhani, Zandeih, Qajar and Pahlavi historical periods. In recent years, context rehabilitation projects have been developed based on the demolition and aggregation strategy, which gradually eliminate the proportions of void and mass, the geometric and communication system of passages and the structure of a significant part of historical context by eliminating fine-grained structures and passages, defining large-scale projects and constructing streets.
This project is an attempt to experience rehabilitation and provide a way to spread it in the historical context so that it changes the social and cultural structure and generates the new life. But the main problem in rehabilitation of historical context is to deal with the pseudo-historical patterns desired by decision-making organization that are trying to make an imitation of the original with codes and ornaments which are familiar to our eyes. We tried not to involve the project in common codes and motifs to propose a strategy for spreading block to block of life into the context in the direction of rehabilitation of historical context.
Instead of aggregating the urban plots and defining a largescale mass, we thought of predicting the incorporation of the building, and despite limited financial resources, and the impossibility of possess all at once, we started the design with an initial core and predicted its expansion to adjacent plots and eventually its spread to the context. During the construction of the initial core, two adjacent urban plots were acquired based on primitive predictions, which are currently under construction, and several other urban plots are in the phase of possession. Deciding incorporation rather than aggregation will allow the project to live forever, the fine-grained structures are connected to larger mass for different functions with the same position and proportions and passages at different levels reproduce the external communication network inside. Extending life from block to block is a suggestion for reviving the historical context, but it will always remain unfinished with a hidden and constant desire to expand.

You must be logged in to post a comment.
Menu