Skip to main content

#8586

BACK TO PROJECTS LIST

Project Title


Amirhossein Ashari
Downwind Residential Apartment Form in relation to the site context and alley landscape: This project is located adjacent to predominantly one-story buildings. Since the project must be a three-story building, to maintain the continuity of the neighbors, the project created form flection and depression to align the form with the skyline. That means the first and second floors are expanded laterally and appear as an independent volume. The ground floor maintains the adjacent building connection and continuity in a surface shape. The building form is rounded at the corners where the main and secondary streets intersect to preserve the conjunction of volume (first and second floors) and the surface (ground floor). The connection between inside and outside: The building is detached from three sides. It faces the backyard from the south, the main alley from the west, and a deadline alley from the north. The utmost connection between the inside and outside was established on the south side to use the desirable light and provide a generous view of the backyard. The south-facing extroversion aspect of the building provides privacy and invites the Zagros Mountain view to the inside space. A shell surface is created on the west side of the building to provide privacy and balance the undesirable west light and reduce the visual chaos. This shell creates a white background to highlight the ancient trees. The building terraces are located behind this shell which allows the residents to utilize the space and have privacy while facing the main street. This shell continues to the back of the building (north side), and a few openings reviles to take advantage of the existing calmness of the dead-end alley. The roof was built as a horizontal surface to create openings and invite the sky to the interior space. This provides tall ceilings in some interior spaces. Kitchen space, green space, seating, and children’s play area were designed to transform the roof from a passive space into a more dynamic space. The dancing shell with the wind: The project is located in front of Zagros Mountain. Due to the air pressure difference, the alley acts as a wind corridor and makes the tree leaves dance. We were inspired by the tree leaves movement and dancing and created the building shell (cover), which consists of a grid of light and small square surfaces in order to simulate the wind dancing with the leaves and create a dynamic and functional building shell. The square surface movement makes the space dynamic and provides light and shade contrast. Additionally, the interim space between the building shell and building face is intended to entice the kids’ curiosity sense and serve as a play area.
Downwind Residentail Apartment
Asia-Oceania
Residential
Shiraz/ Iran
2022
Amir Hossein Ashari is an Iranian architect and university lecturer. He was born in 1978 and has a PHD degree in architecture.
Downwind Residential Apartment, Shiraz Location: 10 Alley, Farhangshahr st, Shiraz, Iran Architect: AmirHossein Ashari Client: Mahmood Moshfeghian Design Partners: Ali Attaran, Zahra Jafari, Afshin Ashari, Elnaz Amini khanimani, Amir Iranidoost haghighi, Zahra Rahimi, Ehsan Shabani, Sara Zahmatkeshfard shirazi, Mahsa Pakshir, Aida Rafie Function: Residential Apartment Executive Team: AshariArchitects: Moein Nikouei, Saeed Jamali, Mohsen Shamsabadian, , Ehsan Shabani, Alireza Dehghani, Mandana Zahedi Structure :AshariArchitects Mechanical Structure: Yasha Electronic Supervision: AmirHossein Ashari Graphics: Zahra Jafari, Sara Nazemi 3D Renders: Zahra Jafari, Amir Iranidoost haghighi Coordinator: Shiva Nazarboland, Asma Sirjani asl Photographer: Parham Taghioff Accomplishment Date: 2022 Area: 780 m2
Parham Taghioff
Image of Architect/Designer (Portrait recommended)https://2acaa.com/wp-content/uploads/2023/08/AmirHossein-Ashari-06.jpg
Board 1 (PDF about the panel of project’s presentation and information)https://2acaa.com/wp-content/uploads/2023/08/AA-Downwind-residential-apartment-01.pdf
Board 2 (PDF about the panel of project’s presentation and information)https://2acaa.com/wp-content/uploads/2023/08/AA-Downwind-residential-apartment-02.pdf
Image of project (1500px width)https://2acaa.com/wp-content/uploads/2023/08/01.jpg
Submit your review
Submit
     
Cancel

Submit Review and Rate

2A Continental Architectural Awards
Average rating:  
 5 reviews
 by b.lenhardt
Concept and Practicality Balance: 6
Innovativeness: 6
Climate Responsiveness: 3

 by l.araghian
Concept and Practicality Balance: 8
Innovativeness: 7
Climate Responsiveness: 8

 by 1413794236
Concept and Practicality Balance: 8
Innovativeness: 7
Climate Responsiveness: 8

 by gisela.loehlein
Concept and Practicality Balance: 7
Innovativeness: 8
Climate Responsiveness: 8

residential development that stuns from the inside whereas the outside has been treated in. calm and urban respective manner

 by Anonymous
Concept and Practicality Balance: 6
Innovativeness: 5
Climate Responsiveness: 6

some good studies





b.lenhardt @ 10/09/2023 09:52

Overall Presentation: 6

Concept and Practicality Balance: 6

Innovativeness: 6

Climate Responsiveness: 3

l.araghian @ 09/28/2023 08:11

Overall Presentation: 8

Concept and Practicality Balance: 8

Innovativeness: 7

Climate Responsiveness: 8

1413794236 @ 09/30/2023 11:55

Overall Presentation: 8

Concept and Practicality Balance: 8

Innovativeness: 7

Climate Responsiveness: 8

gisela.loehlein @ 10/02/2023 10:58

Comment: residential development that stuns from the inside whereas the outside has been treated in. calm and urban respective manner

Overall Presentation: 7

Concept and Practicality Balance: 7

Innovativeness: 8

Climate Responsiveness: 8

Anonymous @ 10/04/2023 07:29

Comment: some good studies

Overall Presentation: 6

Concept and Practicality Balance: 6

Innovativeness: 5

Climate Responsiveness: 6

Average Score: 7.00